Yazılım sektörü dijital çağın istihdam kapasitesi en yüksek iş kollarından biri. Bununla bağlantılı olarak farklı endüstrilerde iyi yazılımcıya duyulan ihtiyaç da bir hayli fazla. İşinin ehli bir yazılımcı olmak için ise önünüzde keyifli, öğretici ve bir o kadar da adanmışlık isteyen bir yol olduğunu unutmamalısınız. O hâlde sıfır noktasındaki bir yazılımcı adayı olduğunuzu varsayarsak, kendinizi nasıl geliştirebileceğinizin ipuçlarını öğrenmeye ne dersiniz?
Dil Seçimi Konusunda Esnek Olun
Başlangıç aşamasında HTML ve CSS’i öğrenmek sizin için yararlı olabilir. Buna ek olarak yazılım sektörü ve yazılım sektörünün temas ettiği iş dünyasında önemli yeri olan Pythyon’ı öğrenekerek altyapınızı sağlam temeller üzerine kurabilirsiniz. Python yazılım dilini kullanarak altyapı oluşturabilecek seviyeye geldiğinizde de bu altyapıyı hangi dillerle destekleyeceğinize karar verebilirsiniz.
Bu noktada bir LinkedIn ve Kariyer.net profili oluşturarak farklı sektörlerdeki iş ilanlarında talep edilen programlama dillerini öğrenebilir ve altyapınızı sıkça talep edilen diller ve yetenekleri edinerek geliştirebilirsiniz. Öte yandan programlama dili seçerken mümkün mertebe esnek davranmanız gerektiğini not düşmekte yarar var. Python ya da JavaScript dillerinden birini seçerek ilerlemeyi tercih etseniz bile süreç içerisinde mutlaka birkaç farklı programlama dilini kurcalamayı ihmal etmemelisiniz.
Nitekim yazılımın bir düşünce ve öğrenme biçimi olması nedeniyle kendi zihin dünyanıza ve algılama biçiminize en uygun programlama dilini seçmek için mutlaka farklı dilleri karşılaştırabileceğiniz bir öğrenme süreci içerisine girmelisiniz. Ayrıca herhangi bir programlama diline çok iyi seviyede hakim olmanın temel yollarından birinin bol bol kitap karıştırmak ve iyi eğitmenlerden ders almak olduğunun da altını kalın şekilde çizebiliriz.
Pratik Yapın, Gerçek Kod Parçalarını Kullanın
Yazılımcı olmak için kendinizi geliştirmek istiyorsanız ajandanıza eklemeniz gereken bir diğer kavram ise pratik. Her gün mutlaka kod yazma pratikleri yapmalı ve kod parçaları üzerine daha iyi düşünebilmek için “kopyala-yapıştır” kolaylığından uzak durmalısınız. Yarattığınız ya da farklı kaynaklardan elde ettiğiniz kodları kendiniz tekrar tekrar yazarak hızınızı ve konsantrasyonunuzu arttırabilirsiniz.
Kitaplar ve online yazılım eğitimi, temel bilgileri ve detayları öğretme konusunda oldukça yararlıdır ancak öğrenmeyi kalıcı kılan bir diğer husus ise kodun nasıl çalıştığını yazılımcı adayının kendi kendine pratik yaparak da öğrenebilmesidir. Bir başka deyişle yazılımcı yazdığı kodun mantığını anladığı takdirde daha kalıcı bir öğrenme gerçekleşebilir. Tam da bu sebepten deneyim odaklı öğrenim, yazılım eğitiminde öne çıkan metodolojiler arasında yer alır.
Gerçek kod parçaları kullanmak ise hem pratiği geliştirmenin hem de kodlarla somut projeler üretmenin en işlevsel yollarından biri. Zira gerçek kod parçalarını her defasında kendi ellerinizle yazdığınız bir öğrenim süreci, basitten zora giden somut projeleri üretmenizi de kolaylaştıracaktır.
Başkalarının Kodlarını Mercek Altına Alın
Kodlama öğrenmek, bir saati iç aksamlarını görmek için açmaya benzer diyebiliriz. Sadece temel HTML bilgisine sahip olsanız dahi, başkalarının kodlarını mercek altına alarak yazılımcılığın temel prensipleri hakkında her geçen gün daha fazla şey öğrenebilirsiniz. Açık kaynak kodlu projeleri incelemek kodlamanın püf noktalarını anlamak açısından faydalı olacağı gibi, bu incelemeler uzun vadede ufkunuzun genişlemesine de katkıda bulunabilir. Örneğin başka yazılımcıların hazırladığı web sitelerini inceleyerek HTML bilginizi geliştirebilirsiniz.
Siz de iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli bir yazılımcı olmak istiyorsanız iş garantili eğitim olanağı sunan BilgeAdam Boost Yıldız Yazılımcı Yetiştirme Programı’na başvurabilirsiniz. Yazılımcı adayları ile istihdam garantili eğitim, iki ay aktif saha deneyimi ve işe girince ödeme olanaklarını paylaşan BilgeAdam Boost Yıldız Yazılımcı Yetiştirme Programı’na başvurarak siz de kariyerinizi inşa etmeye başlayabilirsiniz.